کافئین چیست ؟
کافئین ماده محرکی شیمیایی است که تأثیرات مثبت و منفی فراوانی بر بدن بهجا میگذارد. میتوان با کنترل مصرفش از مزایای بسیار زیادش برای بدن استفاده فراوان برد. کافئین به حجم زیاد در قهوه کولا و چای وجود دارد. تأثیر کافئین بر بدن به سیستم عصبی وزن جنسیت و دیگر عوامل بستگی دارد. سطح کافئین در خون 15 الی 45 دقیقه بعد از مصرف به حداکثر میرسد . سپس توسط کبد متابولیک میشود. و احساس دلهره عصبانیت نیاز به ادرار کردن و افزایش ناگهانی انرژی را به دنبال دارد. بعدازاینکه قهوه چای و کولا در بدن تجزیه شد این علائم از بین میرود. یکی از تأثیر گزارترین اثر قهوه بیدار نگهداشتن افراد است .ولی مصرف زیاد آن مانع خواب باکیفیت میشود و مدتزمان خواب را کاهش میدهد.
کافئین چه تأثیری بر سطح سلامتی افراد میگذارد؟
تأثیرات مثبت کافئین بر بدن چیست؟
برای مدتی کوتاه اشتها را کنترل میکند. به داروهای مسکن کمک میکند تا تأثیر سریعتری بر آرام شدن دردها بگذارد. نوشیدن روزانه 3 فنجان کافئین در طول روز ریسک گسترش بیماری پوستی کارسینیوم را 21 درصد در زنان و 10 درصد در مردان کاهش میدهد. استفاده موضعی از چای پوست را محکم میکند ورم پوست را کاهش میدهد. کافئین موجب آزاد شدن هورمون گاسترین میشود که توسط معده ترشح میشود. فعالیت روده بزرگ را افزایش میدهد. و با افزایش انقباضات و حرکات رودهای به حرکت راحتتر غذا در دستگاه گوارش کمک میکند.
تأثیر کافئین بر تمرکز و ذهن چیست؟
قهوه و چای سطح هوشیاری افراد را بالا میبرد و تمرکز بیشتری به آنها میدهد و مصرف قهوه بعد از جلسات یادگیری به ارتقای حافظهٔ بلندمدت کمک میکند و حس به ثمر رساندن کار را در افراد ایجاد میکند.
آیا آنتیاکسیدان در کافئین وجود دارد؟
سرشار از آنتیاکسیدان است که از پیری زودرس و سرطان جلوگیری میکند. بهخصوص ریسک ابتلا به سرطان گردن رحم و پروستات را کاهش میدهد. آنتیاکسیدان موجود در چای قوه و کولا آسیبهای ناشی از تابش اشعه ماورای بنفش را کاهش میدهد و پوست را ترمیم میکند.
تأثیرات منفی کافئین بر سطح سلامتی چیست؟
بیمارانی که دچار بیماری خود ایمنی صرع و اختلال دوقطبی هستند باید مصرف کافئین را کاهش دهند. زیرا دچار اختلالات خواب میشوند و سلامت آنها به خطر میافتد. مصرف چای و قهوه برای زنان باردار به علت اینکه احتمال سقط را افزایش میدهد توصیه نمیشود. بیمارانی که تکرر ادرار دارند نباید کافئین مصرف کنند. خوراکی های که مواد تشکیل دهنده اش حاوی قهوه و کولا باشد باعث جذب نامناسب ویتامینها و مواد معدنی بدن مثل کلسیم و منیزیم میشود و افراد را مستعد به کمبود تراکم استخوان و پوکی استخوان میکند. به همین علت زنان مسنتر وزنانی که زمینه ارثی دارند باید در مصرف چایی و قهوه پرهیز کنند. افرادی که بیماری پارکینسون دارند و داروی کراتین مصرف میکنند باید مصرف چای قهوه و کولا را محدود کنند.
کافئین چطور عملکرد کبد را مختل می کند؟
کافئین در معده با هیدرو کلراید اسید ترکیب میشود و سم خاصی به نام هیدرو کلراید کافئین تولید میکند. این سم توسط کبد جذب میشود تا ابتدا خنثی و سپس از بدن بیرون گردد. در مرحلهای که کبد، این سم را برای دفع مورد پردازش قرار میدهد، نوعی آسیب بافتی در کبد به وجود میآید که حالت زخم دارد. همین آسیب درنهایت ظرفیتهای کبد برای عملکرد صحیح را مختل میکند. نوشیدن کولا و قهوه در طول روز همراه با ورزش و فعالیت بدنی زیاد باعث میشود بدن دچار کمآبی میشود.
کافئین بر کودکان و نوزادان چه تأثیری دارد؟
چای قهوه و کولا از طریق شیر مادر به نوزادان منقل میشود. نوزادان بالای 3 ماه میتوانند به مقدار کم کافئین را تحمل کنند و مادران باید 1 الی 2 ساعت بعد از مصرف چای و قهوه شیردهی داشته باشند. برای کودکانی که در حال رشد هستند توصیه نمیشود زیرا مغز آنها در حال تکامل است . عواملی مانند خواب بیکیفیت بر فرایند رشد آنها تأثیر منفی میگذارد. مصرف تنقلات حاوی قهوه و کولا در کودکان با افزایش علائم افسردگی ارتباط زیاد دارد.
کافئین چه تأثیری بر دستگاه گوارش میگذارد؟
چای کولا و قهوه باعث تولید اسید اضافی در معده میشود و فرد را مبتلابه زخم معده و رفلکس معده میکند. برای افرادی که بیماری سندروم روده تحریکپذیر کولیک ورم معده و زخم معده دارند بسیار مضر است. روده کوچک را تحریک میکند. باعث گرفتگی معده اسپاسم های شکمی یبوست و اسهال متناوب میشود.
کافئین چگونه بر مغز و سیستم عصبی تأثیر میگزارد؟
خوراکی های حاوی کولا و قهوه سلولهای مغز را تحریک میکند. این پیام را به غده هیپوفیز میرساند که وضعیت اضطراری پیشآمده و پیامی به غدد فوق کلیوی ارسال میکند تا بدن را از آدرنالین سرشار کند و درنتیجه افزایش آدرنالین باعث میشود فرد حساستر شود. واکنش مغز نسبت به کافئین، از طریق ترشح آدرنالین انجام میشود که میتواند اثرات کوتاهمدتی مانند افزایش سطح هوشیاری و انرژی داشته باشد. بااینحال، از بین رفتن تأثیر کافئین میتواند با اُفت ناگهانی انرژی بدن و مغز همراه شود. همچنین، دریافت کافئین بیشازحد با ترشح نوعی ماده شیمیایی به نام آدنوسین در مغز تداخل ایجاد میکند که وظیفه به وجود آوردن احساس آرامش را بر عهده دارد.
کافئین چگونه فشارخون را بالا میبرد؟
قهوه و چای مغز را به ترشح کورتیزول وادار میکنند. کورتیزول، نوعی هورمون استرس است که رگهای خونی را منقبض میکند و باعث میشود قلب خون را سریعتر پمپاژ کند و فرد را مبتلابه بیماری فشارخون بالا میکند.
دراین باره بیشتر بخوانید