مواردی که برای خرید موکاپات ها باید توجه کنید:
موکاپات که ممکن است به اسامی دیگری مانند: قهوهجوش روگازی، اسپرسوساز روگازی و موکا اکسپرس نیز معروف باشد، وسیلهای قهوهساز است که آب بسیار داغ را از میان قهوه آسیاب شده میگذراند و قهوه را برای نوشیدن آماده میکند.
نگاهی کوتاه به تاریخ موکاپات
- این قوری را لوئیجی دوپونتی در سال ۱۹۳۳ برای یک شرکت ایتالیایی به نام آلفانسو بیالتی به ثبت رساند.
- این شرکت قهوهساز را به اسم موکا اسپرسو تولید و به بازار عرضه کرد. در سدههای ۱۵ تا ۱۷ میلادی بندر مخا، بازار اصلی قهوه در جهان بود و قهوهی موکا از همین نام اقتباس شده است.
- یک وسیلهی حرارتی مثل اجاق گازی یا برقی لازم است تا شما بتوانید از موکاپات استفاده نمایید.
- قوری اسپرسوساز در اندازههای مختلف ساخته میشود، مدلهای اولیه و حتی کنونی جنسی از آلومینیوم دارند.
اجزای موکاپات
- محفظهی آب: این محفظه وظیفه ی نگهداری آب را به عهده دارد، محل قرارگیری آن در قسمت زیرین قوری است، آب داغ شده در آن با فشار به سمت سبد قهوه هدایت میشود.
- سبد قهوه: این قسمت مشتمل بر دو بخش است:
- ۱- محفظهای دایرهای شکل که قهوهی آسیاب شده را در آن میریزند.
- ۲- لولهی متصل به سبد که در زیر آن قرار دارد، زمانی که قهوهساز کاملا بسته میشود این لوله به درون محفظهی آب فرو میرود.
- ظرف فراورده: این ظرف که در قسمت بالای دستگاه قرار دارد و دارای یک دسته است، قهوهی آماده را نگه میدارد. در کف این ظرف و بالای سبد فیلتر تعبیه شده است.
قهوهی تهیه شده با موکاپات
قهوهای که به وسیلهی این دستگاه آماده میشود خوش طعم است. این قهوه به تنهایی قابل نوشیدن است، البته میتوانید مایعات دیگری اضافه نمایید و آن را به آمریکانو و کاپوچینو تبدیل کنید.
تلخی قهوه
قهوه ممکن است به دلایل زیر تلخ شود:
- برشتهشدن (رست) بیش از حد
- کهنگی یا پایین بودن کیفیت
- دم کردن بیش از اندازه
اگر تجربه داشته باشید با استفاده از یک موکاپات، قهوهی شما تلخ نخواهد شد.
آب گرم یا سرد: بهتر است از آب گرم یا داغ برای ساختن قهوه با موکاپات استفاده نمایید، این کار علاوه بر کاهش مدت زمان دم کردن قهوه، مانع داغ شدن بدنهی خارجی دستگاه شده و قهوه نمیسوزد و تلخ هم نمیشود.
اندازهی موکاپات: یک موکاپات سه کاپ برای دم کردن سه فنجان قهوه و یک موکاپ شش کاپ برای دم کردن شش فنجان قهوه طراحی و تولید شدهاند.
بهتر است سبد قهوه را کاملا پر کنید و مخزن آب را نیز تا زیر سوراخ خروج هوا، آب نمایید تا قهوه تلخ نشود و زیاد دم نکشد.
از خاک قهوه استفاده کنیم؟
بهتر است از خاک قهوه Coffee Grounds در موکاپات استفاده نکنیم زیرا فشردگی بالای آن باعث میشود تا بخار آب برای عبور از خاک قهوه، نیازمند فشار بالایی باشد واین خطرناک است چرا که موکاپات خیلی هم ایمن نیست.
آیا موکاپات برای سفر مناسب است؟ تهیهی یک موکاپات برای مسافرت، انتخاب خوبی است زیرا شما میتوانید روی یک اجاق کوچک یا آتش، قهوهای دلچسب نوش جان نمایید.
نکات قابل توجه در انتخاب و خرید موکاپات
- ظرفیت: اگر قرار است تنها خودتان استفاده نمایید، یک موکاپات تک نفره با قیمت ارزان برای شما کافیست، قطعا نفرات بیشتر به دستگاهی با ظرفیت بالاتر نیاز دارند.
- هنگام خرید موکاپات به جنس بدنه و برند آن دقت نمایید، این دو عامل در تولید قهوه کیفی مؤثر هستند.
- یک برند مطرح و جنس مرغوب، بهداشتی بودن قهوه را برای شما تضمین میکند.
- علاوه بر برند و جنس، توجه به ظرفیت دستگاه نیز مهم است، زیرا فیلترهای اسپرسو ساز موکاپات در هر بار استفاده کاملاً پر میشود، نداشتن این ویژگی، قهوه ساختهشده شما را رقیق و بدطعم خواهد کرد.
- نوع موکاپات
- روگازی: هنگام استفاده از موکاپات روگازی باید مراقب شعلهی گاز باشید، کنترل دما هم نباید فراموش شود.
- برقی: این نوع موکاپات دما را خودکار تنظیم میکند، به مهارت شما متکی نیست و قیمت گرانتری دارد.
- جنس موکاپات
- آلومینیوم: دستگاهی که از جنس آلومینیوم باشد، ارزانتر است و چندان شیک به نظر نمیرسد. اگر به موقع و طبق دستور تمیز نشود روی طعم قهوه تاثیر میگذارد. موکاپات را با آب داغ و اسکاچ نرم بشویید، استفاده از مواد شوینده و اسکاچ زبر ذرات ریز آلومینیوم را وارد قهوه میکند و طعم آن را تغییر میدهد.
- جنس آلومینیوم وقتی در معرض اسید قهوه و اکسیژن قرار میگیرد به مرور زنگ میزند و دچار خوردگی میگردد، توصیه میشود بعد از شستوشو موکاپات را کاملا خشک نمایید.
- استیل: موکاپاتی که از جنس استیل باشد، ضمن با دوام بودن، گرانتر و جلوهی زیباتری دارد، استیل ضد زنگ در برابر خش، ضربه و خوردگی مقاوم است. استیل دارای کروم است و بر خلاف آلومینیوم متخلخل نیست، بنابراین راحتتر تمیز میشود و اثر چندانی هم روی طعم قهوه ندارد.